English
Skicka mötesförfrågan Svar inom 1 timme

VARFÖR

Det finns fyra anledningar till att vi på Aronsborg har en utvecklad och tydlig Specialkostpolicy. 

  • Vi vill kunna ge alla gäster en lika härlig matupplevelse och hög matkvalité – oavsett om man har behov av specialkost eller ej.
  • Vi vill undvika att någon far illa genom att det serveras mat som gästen inte tål.
  • Hållbarhet. Vi vill genom ett strukturerat arbete minska matsvinnet – som kan vara en ökad riskfaktor vid specialkost. 
  • Vi vill ha hög service och erbjuda gästerna möjlighet att välja vad man helst önskar – men önskemål utöver en viss grundnivå kommer med ett pris. 

 

SPECIALKOST

På Aronsborg  är SPECIALKOST all mat som ändrats/justerats i förhållande till den mat som serveras till hela gruppen. Specialkost avser alltså både medicinsk och allergikost, etisk eller religös kost samt livsstildieter och personliga preferenser.

VID BOKNING

I våra bokningsvillkor framgår vad som gäller rörande specialkost.

I korthet kan man säga att vi gärna säger JA till allt – men att specialkost utöver grundnivå kostar extra

SPECIALKOST GRUNDNIVÅ – INGÅR

  • 100% växtbaserat (i folkmun veganskt)
  • Lakto-, ovo-vegetarisk (i folkmun vegetariskt)
  • Medicinsk specialkost (födoämnes allergi) så som gluten, mjölk, m fl (totalt 14 allergener)
  • Kulturell specialkost (matval utifrån region/kultur) tex fläsk.
  • Gravidkost

SPECIALKOST EXTRA

Följande specialkoster debiteras med + 140 kr ex moms/person/måltid

  • Allergier utöver 14 allergener (om det krävs)
  • Personliga preferenser och livsstilsdieter (tex LCHF, GI, Keto)
  • Komplicerade allergier som lök och multiallergier
  • Medicinsk och kulturell kost (ej fisk och kött) ersätts normalt med vegetarisk kost.Tyvärr har vi ingen möjlighet att anpassa oss efter luftburen allergi.Aronsborg har inget emot att gäst med ytterst specifika kostbehov som inte kan tillgodoses av Aronsborg har med sig egen mat till restaurangen. Menypris kvarstår som serveringsavgift.14 ALLERGENER
    • GLUTEN
    • KRÄFTDJUR
    • ÄGG
    • FISK
    • JORDNÖTTER
    • SOYA
    • MJÖLK
    • NÖTTER (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt)
    • SELLERI
    • SENAP
    • SESAM
    • SVAVELDIOXID och SULFIT (i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter)
    • LUPINBLÖTDJUR (snäckor, musslor och blötfisk).

      14 DAGAR INNAN EVENTET
      Senast 14 dagar innan eventet behöver vi skriftligen få in specialkostlistor från gästerna. Aronsborgs mall för specialkost skall användas. Om inte Aronsborgs mall används debiteras en administrativ avgift på 500:-.Aronsborgs mål är alltid att vara flexibla och servicinriktade – men vid sent anmäld specialkost eller sena ändringar har Aronsborg rätten att debitera extra baserat på ökade kostnader.Om menyn är ”Chef’s Choice” så tar Aronsborg hänsyn till specialkostlistan vid framtagande av meny. Menyn kan inte delges med framförhållning. Önskas en fastställd meny i förväg gäller tillvalsmenyer med menytillägg.UNDER EVENTET När gästerna har satt sig kollar vi alltid om någon har specialkost vid bordet. Specialkostgäster markeras med ett underlägg.Vi jobbar med en dedikerad specialkostlucka i köket och en egenframtagen postitlapp för att garantera korrekt hantering.När vi serverar för- och varmrätt är vår ambition att de med specialkost får sin mat samtidigt med övriga gäster. Bordsansvarig servis ansvarar för specialkostgästerna på sina egna bord. Vid servering vid annat bord, och man ser flaggan, frågar man ALLTID vilken specialkost som avses. Markeringen kan ju gälla en annan rätt (tex nötter i en dessert).Om någon gäst av misstag fått i sig fel mat så skall hovmästare, event manager och ev byrå/slutkund informeras direkt. Aronsborg är ansvariga för att vidta lämpliga åtgärder.EFTER EVENTETI samband med faktureringsunderlag/faktura så redogörs för debitering kring specialkosthantering.

      De kostnader som kan förekomma/tillkomma är:

      • Specialkost kostnader utöver grundnivå
      • Sent inkommen specialkost eller sena ändringar.
      • Avgift för ej användning av Aronsborgs mall för specialkost.
      • Avvikelser från förbeställd specialkost. Alltså överbliven specialmat pga att de som beställt specialkost ätit vanligt istället.