English
Skicka mötesförfrågan Svar inom 1 timme

Fakta om choklad

Bageri och chokladeri

Vi älskar choklad här på Aronsborg. Choklad betyder för oss njutning och glädje, och står för symbol för våra kärnvärden och vår filosofi: Kärlek, omtanke och choklad.

Aronsborgs choklad- och köksmästare José Paredes härstammar, precis om kakaobönan, från andra sidan Atlanten (José från Chile, kakaobönan från Mellanamerika). Med sin passion och kreativitet skapar han både maträtter, desserter, skulpturer och konferensaktiviteter som kretsar kring choklad. Choco Break, Chokladskola och Teambuilding kring matlagning är bara några av de aktiviteter som blivit vårt signum sedan vi började rulla praliner 2004.

Aktiviteter kring choklad

  • Choco Break
  • Tryffelprovning
  • Chokladskola
  • Dessertkurs
  • Matlagning tillsammans

Bageri & Chokladeri

I hjärtat av Aronsborg kan du se vår tillverkning av praliner, chokladbröd och andra bakverk, samt givetvis köpa med dig något gott hem:

  • Praliner i presentask
  • Chokladbröd
  • Aronsborgslimpan

Kvalitet, ursprung och CSR

  • Vi använder choklad med hög kakaohalt (70% eller mer)
  • Vi använder choklad som är Fairtrade-märkt
  • Månadens pralin tillverkas av ekologisk och fairtrade-märkt choklad
  • Odling av kakaobönor sker främst i Västafrika, Mellanamerika och Karibien

Chokladens historia

Man tror att kakaoträdet har odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayaindianer. Bönan användes då som valuta. Fruktköttet som omger bönorna började brukas för att framställa en dryck för omkring 2 500 år sedan. Bönorna rostades och skalades och drycken smaksättes med vanilj, houng, socker och chili. Aztekerna kallade på 1500-talet drycken för xocolatl, varifrån vi fått ordet choklad.

Columbus tog med sig kakaobönan till Europa och Spanien år 1502. Den blev inte särskilt populär vid hovet. Efter att Hernán Cortés smakat xocolatl vid det mexikanska hovet i Montezuma introducerade han den i Spanien år 1519. Då väcktes intresset i Spanien. I 80 år bibehölls ett spanskt monopol på kakaoimport och under 1600-talet ökade populariteten för kakao i Europa. Kakaon som varm dryck erövrade på så sätt Europa, via kungahusen och noblessen. Den spreds år 1615 till Frankrike vid vigseln mellan Anna av Österrike och Ludvig XIII av Frankrike. Vidare spreds kakaon och chokladen till Nederländerna (Amsterdam blev en stor kakaohamn) och därifrån vidare till Tyskland samt söderut till Italien och norrut till Skandinavien. Till Storbritannien kom kakaon under mitten av 1600-talet där chokladhus i London började konkurrera med de etablerade kaffehusen. I chokladhusen drack man chokladdrycker som ansågs ha såväl afrodisiakiska som hälsofrämjande och stärkande effekter.

1756 framställdes choklad maskinellt för första gången i Paris och Chocolaterie Royale öppnade fyra år senare. En ny press uppfanns 1828 av den nedeerländske kemisten Coenraad Johannes van Houten, med vilken man kunde utvinna kakaons fett. Därmed kunde ett nästan rent kakaofett produceras i kakor som kunde malas till pulver för smaksättning. 1847 producerade J.S Fry & Sons den första chokladkakan någonsin som kunde konsumeras av en större massa, i Bristol i Storbritannien. 1872 började chokladkakor och praliner fabrikstillverkas i Sverige av Cloetta.